Färgen berättar vem du är

Färg betyder förstås olika för olika människor, men vissa riktlinjer finns att gå efter. Färg kan även ha positiva och negativa egenskaper. Färger berättar om vilka vi är och det framhäver och speglar våra företag och vad de står för. Var därför noggrann när du ska välja dina färger.

Vitt – står oftast för renlighet och oskuldsfullhet, men kan även spegla ärlighet och professionalism. Några positiva egenskaper är att vitt anses vara rent, bekvämt, harmoniskt, skyddande, och lugnt. Negativa egenskaper hos vitt är att det kan kännas kliniskt, kyligt och ensamhet.

Svart – symboliseras ofta med makt, auktoritet, styrka och stabilitet, men även att man är sofistikerad. Positiva egenskaper med svart är att det visar på personligt djup, hög kvalitet, mystik, ädelhet, prestige, trygghet, och allvarsamhet. Negativa egenskaper är bl.a. att det kan visa på otur, död, depression, isolering, ensamhet och sorg.

Blått – nyanser av denna färg skapar oftast en känsla och ett intryck av lugn, frid, och stillhet. Blått tenderar att göra människor mera produktiva och fokuserade. Positiva egenskaper hos blått är att det framkallar känslor av acceptans, auktoritet, balans, lugn, omsorg, flexibilitet, logik, kraftfullhet, säkerhet, och ärlighet. Negativa egenskaper är deprimerad, isig, tråkig, melankolisk, ensam och ledsen.

Brunt – inger lugn och trygghet och symboliserar en närhet till jorden. Brunt står även för fertilitet, stabilitet och maskulinitet. Positiva egenskaper hos brunt är att färgen anses stå för koncentration, tillfredsställelse, uthållighet, vänskap, generositet, hårt arbete, praktisk läggning, produktivitet, tillförlitlighet, stabilitet och lugn. Negativa egenskaper hos brunt är att det kan inge en känsla av smuts och passivitet.

Grönt – färgen som är lättast för ögat att acceptera. Grön har en lugnande och uppfriskande effekt och symboliserar naturen, men även manlighet, förmögenhet och konservatism. Positiva egenskaper bland grönt är äventyrlig, analytisk, framåtsträvande, ren, ärlig, vänlig, generös, lycklig, välmående, lugn, säker och kraftfull. Negativa egenskaper är bitter, avundsjuk, skyldig, okunnig, oerfaren, melankolisk, sjuk, outbildad.

Gult – fångar snabbt folks uppmärksamhet. Gult stärker koncentrationen, men i för stor mängd kan gult bidra till en negativ känsla. Positiva egenskaper hos gult är aktiv, glad, kommunikativ, säker, energisk, extrovert, vänlig, intelligent, logisk och optimistisk. Till negativa egenskaper räknas försiktighet, feghet, fara, oärlighet och avundsjuka.

Rött – står för rörelse och spänning. Rött får folks hjärtan att slå snabbare. Färgen fångar snabbt folks uppmärksamhet, men för mycket av rött kan bli för dominerande. Röd färg står även för energi och passion. Den röda färgens positiva egenskaper är bl.a. aktiv, alert, aggressiv, ambitiös, modig, charmig, befäl, dynamisk, excentrisk, varm, lycklig, stark och framgångsrik. Negativa egenskaper hos rött är aggressivitet, argsinthet, fara, irriterad, ondska, förnedran, otålighet och våldsamhet.

Orange – en färg som drar till sig mycket uppmärksamhet. Skapar en känsla av entusiasm och att vara levande. Det kan också skapa en känsla av balans, välkomnande och värme. Positiva egenskaper hos orange är bl.a. aktiv, karismatisk, kompetent, kreativ, flexibel, rolig, oberoende, säker och framgångsrik. Negativa egenskaper med orange är t.ex. risk, överdrivenhet, upprörande och tröttsamthet.

Lila – inger en känsla av rikedom, lojalitet och kvinnlighet. I gamla tider var lila en färg som kungligheter ofta bar i kläderna. Till lilas positiva egenskaper räknas ambitiös, konstnärlig, kreativ, rättvisa, feminin, intelligent, ledare, ansvarig och allvarlig. Till negativa egenskaper räknas arrogant, skör, grym, ensam, melankolisk, sorglig, dyster och lidande.

Webbplats utvecklad av Trinax AB